Kızılay / Lefkoşa / KKTC
WhatsApp mesajlaşma uygulamasının 8 Şubat itibariyle hayata geçirmek istediği veri kullanımı sözleşmesinin büyük tepkiyle karşılaştığı günümüzde birçok birey Telegram, Signal ve Bip gibi diğer mesajlaşma uygulamalarına yöneldi.
WhatsApp, Facebook tarafından satın alındığı 2014 yılından beri kullanıcı verilerinin gizliliği ile ilgili şüpheler doğmuştu. Bunun sebebi Facebook Cambridge Analytica skandalıdır. Bu skandalda Facebook’un verileri üçüncü partilerle paylaşması ve veriler doğrultusunda elde edilen analizlerin seçmenleri tercihleri doğrultusunda etkilediği ortaya atılmıştır.
Covid-19 pandemisi başladığından beri dijital mecraların kullanımı büyük ölçüde artış göstermiştir. İnterneti kullanan birey sayısındaki artış siber saldırganlar için bir fırsata dönüşmüştür ve siber saldırı bu dönemde artış göstermiştir.
Çevrimiçi olmak veri paylaşmak anlamına gelmektedir. İnternetin altyapısı şifreli değildir. Wi-Fi ağları, tarayıcılar, e-posta uygulamaları, mesajlaşma uygulamalarının çoğu şifreli değildir.
Covid-19 ile daha çok çevrimiçi olunan şu dönemde şifreli iletişim uygulamaları kullanabilirsiniz.
VPN (Sanal Özel Ağ)
VPN uygulamaları her ne kadar erişim engellerini aşmak için kullanılsa da aslında veri trafiğini şifreleyen bir teknolojidir. VPN uygulamaları kişisel gizlilik ve güvenlik için kullanılırken işletmeler VPN teknolojisini uzaktan veya evden çalışanları için tercih ederler.
VPN nedir? Ne işe yarar? VPN bir sanal özel ağ teknolojisidir. Ağlar veya cihazlar arasında özel sanal ağlar oluşturmaya yardımcı olur. VPN uygulamaları kullanıldığı bilgisayar, tablet ve benzeri cihazlar ve VPN sunucusu arasında sanal bir tünel oluşturur. Örneğin, bir bilgisayarda kullanılan VPN uygulaması aktifleştirildiğinde bilgisayarın veri trafiği tamamen VPN sunucusu üzerinden aktarılır. Ayrık tünelleme de tabii ki kullanılabilir.
Covid-19 sebebiyle home-office modeline geçen birçok işletme VPN ile çalışanlarının şirket ağına bağlanmasını sağlamıştır. Bu şekilde kurumsal veri ve bilgilerin ortak internet üzerinde şifresiz bir şekilde dolaşması engellenir.
2021 Şifreli Mesajlaşma Uygulamaları
Instagram, Twitter, Snapchat, Skype gibi uygulamalar üzerinden gerçekleştirilen görüşmeler şifreli değildir.
Uçtan uca şifreleme uygulamalarına bile itinayla yaklaşılmalıdır. Örneğin, WhatsApp’ın veri gizliliği ile ilgili bildirimleri sonrası Telegram uygulamasına geçen birçok birey vardır fakat Telegram varsayılan olarak uçtan uca şifreleme sağlamamaktadır.
Signal
Signal uygulaması bir vakıf kuruluşunun açık kaynak kodlu uygulamasıdır. Signal üzerinden gerçekleştirilen konuşmalar Signal’in Üçlü Diffie-Hellman anahtar anlaşma protokolü, Çift Ratchet algoritması, AES-256 ve farklı cihazlar arası şifreleme için Sesame’i içermektedir.
Açık kaynak koduna sahip olduğu için siber güvenlik uzmanları tarafından güvenliği onaylanmıştır. Signal’in teknoloji şifreleme WhatsApp ve Skype tarafından da benimsenmiştir.
Signal uygulamasına sadece telefon numaranız ile kayıt olabilirsiniz. Signal üzerinden gerçekleştirilen her konuşma eşsiz bir güvenlik numarasına sahiptir.
Telegram
Telegram uygulaması varsayılan olarak uçtan uca şifrelemeye sahip değildir. Facebook’un Rusya versiyonu VK ile ünlenen Telegram kurucuları Nikolai ve Pavel Durov 2014 yılında Ukrayna’da protestocuların kullanıcı verilerini yetkililere teslim etmelerinden dolayı VK’dan ayrılmak zorunda kalmışlardır. Rusya’dan ayrılan kardeşler Berlin’de Telegram’ı kurmuştur.
Manuel olarak iletişimleriniz şifrelemeyi seçmezseniz verileriniz Telegram sunucularında saklanır.
Viber
Signal ve Telegram’a göre daha çok kullanıcıya sahip olan Viber bütün platformlarda uçtan uca şifreleme sağlar fakat grup iletişimlerinde aynı şifreleme kullanılmaz. Birebir iletişim için Viber’ı tercih edebilirsiniz.
Güvenli Tarayıcılar 2021
2021 yılında hala Google Chrome kullananlardan mısınız? Tarayıcılar, bilgisayar ve benzeri cihazlarda en çok kullanılan programlardır. Tarayıcılar biz internet kullanıcıları için internete açılan kapılardır.
Google Chrome tarayıcısını Google’ın her aktivitenizi takip etmesini ve hakkınızda sanal bir profil oluşturmasını istiyorsanız kullanmaya devam edebilirsiniz.
Brave
Javascript’i geliştiren eski Mozilla yöneticisi Brenden Eich tarafından 2016 yılında kurulan Brave, tarayıcı üzerinde gerçekleştirilen aktiviteleri gizli tutuyor, varsayılan bir reklam engelleyicisine sahip ve gerektiğinde sadece HTTP protokolünü kullanan web siteleri şifreleme ile HTTPS haline getiriyor.
Brave aynı zamanda Tor sekmesine sahip fakat aynı şifrelemeyi sağlamıyor. Brave reklamları engellemesine rağmen kendi reklam programını çıkarmıştır. Brave’in kripto parası BAT kullanıcıların anonim olarak bağış yapmasını sağlıyor fakat reklamcıların çoğunluk payı aldığına dair şüpheler vardır.
Mozilla Firefox
Açık kaynak koduna sahiptir ve Mozilla tarafından geliştirilmiştir. Firefox kullanıcıların tarayıcının tespit ettiği takip çerezlerini engellemesine olanak sağlar. Kötücül yazılım ve phishing korumasına sahiptir. Açık kaynak koduna sahip olan ve popüler bir şekilde kullanılan tek tarayıcıdır.